Potravinová sbírka opět úspěšně!

Potravinová sbírka - logoTradičně i letos se 23. 11. 2019 konala Potravinová sbírka,
tentokrát sedmá v pořadí. Sbírka probíhala v řadě
potravinových obchodů, od 8:00 do 18:00.

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociaci společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE a Slezská diakonie a obchodními řetězci Albert, Billa, dm drogerie markt, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO, Penny Market, ROSSMANN, Tesco a Rohlik.cz.

Ptáte se, kam se vlastně Vámi nakoupené potraviny dostanou? Vybrané potraviny a drogerie putuje prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěných seniorů, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením.

My osobně, za Charitu Příbram jsme byli v místním Albertu ul. Brodská. I když jsme zpočátku měli obavu z návštěvníků, jak budou na naše oslovení reagovat, uchovali jsme si jen pozitivní pocity. Někteří původně chtěli nakoupit jen do své domácnosti, a pak nás překvapili množstvím trvanlivého zboží a hygieny. Přicházeli již cíleně i celé rodiny, aby nakoupili a darovali. Mají tento skutek jako tradici a vychovávají k tomu i své děti. Dokonce se našli i senioři, kteří s úsměvem darovali. Prostě chtěli přispět, prý nevědí, kdy sami budou pomoc potřebovat.

Rozdělili jsme se na dvě skupiny. Jedna skupina rozdávala u vchodu letáčky a informovala přicházející o události, která v jejich obchodě probíhá. Druhá skupina třídila potraviny, které lidé nosili. Součástí naší skupiny byly i dobrovolnice, studentky z Březnické střední školy, které rády vypomůžou i při jiných akcí. Ani to, že ukrojí ze svého volného času, je neodradí, vědí, že tak činí pro dobrou věc.

Za celý den se v příbramském Albertu vystřídalo 15 dobrovolníků, kteří vybrali krásný počet, 1120 kg potravin a drogerie.

Děkujeme všem, kterým není život lidí a dětí lhostejný a pomohli jakýmkoliv způsobem.

A věřte nebo ne, pro některé je Vaše pomoc velmi důležitá.

Dobrovolnice sbírky: Veronika Vonášková, Václava Cithamlová

Potravinová sbírka - foto1Potravinová sbírka - foto2