Kavárna pomáhá nezaměstnaným

Dobročinnou kavárnu „Kafé lesS“ v podobě sociálního podniku otevřela začátkem léta Charita v Příbrami. Láká na Fair Trade 100% Arabiku nebo koláče se sezonním ovocem. Kavárna je ve společném prostoru s bezobalovým obchodem Zuzany Lavičkové „YESBez“, který prodává výrobky v bio kvalitě.

„Chceme být odpovědní vůči přírodě a také něčím jiní,“ objasňuje Jiří Kala, ředitel příbramské Charity. „Prodáváme 100% Arabiku, která se pěstuje na malých jihoamerických plantážích v režimu ekologického zemědělství, podobně je to i s ostatními surovinami pro přípravu pokrmů nebo výrobky v obchodě,“ říká. Do jeho nabídky patří přírodně kvašené mošty či vína, farmářské bio sýry nebo olivy. Kavárenský podnik, který je s bezobalovým obchodem propojený, pak nepoužívá jednorázové kelímky a příbory, a do začátku dokonce uspořádal sbírku vysloužilého nádobí. „Sem tam se něco rozbije, takže kdyby chtěl někdo i teď pár kousků darovat, zlobit se nebudeme, “ podotýká Kala. „Ale úplně nejdůležitější pomocí je pro nás zpětná vazba – když nám lidé řeknou, jak se u nás cítí,“ dodává.

Kavárna je stejně jako obchod otevřená ve všední dny mimo úterý. Část zákazníků tvoří klienti charitního denního stacionáře, převážně senioři s poruchami paměti. „Interiér jsme schválně zařídili v retro stylu, aby se tam cítili příjemně a abychom jim pomohli vzpomenout si na předešlou dobu,“ poukazuje Kala. V obsluze působí převážně dobrovolníci, ale protože je kavárna zároveň sociálním podnikem, zaměstnává i tři paní přes úřad práce. „Každá trpí nějakým sociálním handicapem. Jedna je samoživitelka, která v době karantény přišla o práci, další nemůže sehnat práci dlouhodobě,“ vypočítavá Kala.

Nový podnik bude v neposlední řadě kulturním prostorem. Zatím jsou na stěnách v interiéru k vidění fotografie z cyklu Ze života Charity. „Doprovodný program pak plánujeme zahájit na podzim,“ slibuje ředitel Kala. Po „průkopnické “ první charitní kavárně tohoto typu otevřené dříve v Kralupech nad Vltavou a tomto novém příbramském podniku by se v budoucnu v pražské arcidiecézi mohla otevřít jim podobná v Praze-Holešovicích, ale zatím se pro ni hledají vhodné prostory.

Vyšlo v Katolickém týdeníku 31/2020, autor Tereza Zavadilová

IMG_20200624_190243