Denní stacionář na exkurzi ve sklárně

Spolu s klienty Denního stacionáře Farní charity Příbram jsme navštívili v listopadu rodinnou sklárnu v Bělčicích.

Sklárna v Bělčicích se zabývá výrobou replik a reminiscencí historického skla. Vyrábí sklo podle vzorů od antiky až po renesanci. Největší část tvoří sklo renesanční, které už je převážně určeno k běžnému používání.

Když jsme ve čtvrtek 23. listopadu 2017 navštívili sklárnu, byli jsme překvapeni, na jak malém prostoru veškerá výroba probíhá. Vše je umístěno v malé stodole. Fascinováni jsme sledovali výrobu ozdobných sklenic, půllitrů, džbánů a dalších výrobků. Vše vyráběli otec se synem a my jsme si uvědomili, že pokud někdo něco umí, vypadá vše velmi lehce. Ale skrývá se za tím spousta dřiny. Vyplynulo to také z rozhovoru s rodinou ve sklárně.

Na závěr exkurze jsme si také zakoupili některé výrobky, abychom měli památku na pěkný zážitek. Je dobré, že kvalitní práce dělá radost nejen v Čechách, ale i spoustě zájemcům z ciziny.

IMG_20171123_094103

IMG_20171123_102853IMG_20171123_102753